Friday, July 10, 2015

Perú: causa a la limeña



Un plato que se hace en el verano porque se sirve sin calentar. El verano cuando hay calor...extraño el calor (D;).
A dish that is made in the summer because it's served without warming up. The summer when it's warm ... I miss warmth (D;).

*Sirve 6-8 personas
Ingredientes: 
1 kilo de papas amarillas
4 ají amarillos
4 limones 
3 tallos de apio
1/2 cebolla blanca
1 lata de atún (120 gramos) 
6 cucharadas de mayonesa 
2 paltas 
1 cucharadita de pimienta
2 cucharaditas de sal
aceite

1. Ponga las papas a cocer en una olla vaporera. Quite la cáscara. 
2. Lave los ajís y quite las pepitas. Córtalos en trozos más pequeños. Ponga los trozos en la licuadora con 1/4 taza de aceite, el sal, la pimienta, y el jugo de los 4 limones.
3. Ralle las papas. Agregue el ají licuado poco a poco a la papa aplastada. Mezcle bien con las manos.
4. Lave el apio. Quite los hilos de fibra y córtalo en cubitos. Combine el apio, el atún, y la mayonesa.
5. Quite la cáscara de las paltas. Córtalas en rebanadas como en la foto.
6. Separe la masa de papa en tres partes (en su cabeza). En un platillo de 8" x 8", extienda un tercer de la masa. Se puede poner un poco de aceite en las manos para que la masa no se pegue en sus manos. Habrá 5 capas en total en el orden de: papa, atún, papa, palta, y papa. Para terminar, use una cuchara para allanar la masa encima. Si lo desea, sirva con un poco de mayonesa, una hoja de perejil, y un pedazo de pimiento rojo como guarnición.

2.
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5.
6.
 *Serves 6-8 people
Ingredients:
1 kilo of yellow potatoes
4 yellow chili peppers
4 limes
3 celery stalks
1/2 white onion
1 can of tuna (120 grams)
6 tablespoons of mayonnaise
2 avocados
1 teaspoon pepper
2 teaspoons salt
oil

1. Put the potatoes to cook in a food steamer. Remove the skin.
2. Wash yellow chili peppers and remove the seeds. Cut into smaller pieces. Put the pieces in a blender with 1/4 cup oil, the salt, pepper and the juice of the 4 limes.
3. Grate the potatoes. Add the chili liquid slowly to the crushed potatoes. Mix well with your hands.
4. Wash the celery. Remove the fiber strands and cut into cubes. Combine the celery, tuna and mayonnaise.
5. Remove the skins off the avocados. Cut into slices like in the picture.
6. Divide the potato dough into three parts (in your head). In a 8 "x 8" pan, spread a third of the dough. You can put some oil on your hands so that the dough doesn't stick to your hands. There will be five layers in total in the order of: potatoes, tuna, potatoes, avocado and potatoes. To finish, use a spoon to flatten the dough on top. If desired, serve with a little mayonnaise, a parsley leaf and a piece of red bell pepper as garnish.

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